Kultura

NAJPIĘKNIEJSZE WIEŃCE DOŻYNKOWE I STOISKA PROMOCYJNE GMINY SKARYSZEW

NAJPIĘKNIEJSZE WIEŃCE DOŻYNKOWE I STOISKA PROMOCYJNE GMINY SKARYSZEW

12-09-2017

Tradycją skaryszewskiego Święta Plonów jest konkurs na najpiękniejszy wieniec dożynkowy oraz najpiękniej wykonane stoisko promocyjne sołectwa. Również w tym roku zaprosiliśmy mieszkańców poszczególnych regionów naszej gminy do zaprezentowania swojej miejscowości podczas Dożynek Miasta i Gminy Skaryszew.


Skaryszewskie dożynki są unikatowe w skali powiatu, a może i województwa. Przez ostatnie lata udało nam się stworzyć dożynki, które niosą za sobą olbrzymi ładunek ludzkiej pomysłowości, kreatywności, sięgania do tradycji i historii własnych miejscowości co następnie ma przełożenie na wykonane wieńce dożynkowe i stoiska promocyjne. Sołectwa z roku na rok przygotowują przepiękne wieńce w różnorakich formach i z różnorakich materiałów, w których największą rolę odgrywa tradycja danego regionu. Nieoceniony wkład edukacyjny w wykonanie wieńców miał także projekt realizowany przez grupę nieformalna z Edwardowa pn. ”Tradycja w wieńcu dożynkowym”. Zajęcia teoretyczne oraz praktyczne poprowadzone przez etnografów z Muzeum Wsi Radomskiej i Panią sołtys wsi Chomentów Puszcz sprawiły, że mogliśmy podziwiać misternie wykonane, nawiązujące do pracy na roli i motywów religijnych wieńce dożynkowe. z 21 sołectw Gminy Skaryszew

Wprowadziliśmy taką ideę, że mieszkańcy poszczególnych sołectw przygotowują stoiska, na których prezentują wszystko to, co udało im się wyhodować we własnych gospodarstwach, wytworzyć w domowych warsztatach czy wspólnie stworzyć w świetlicach wiejskich. Stoiska promują poszczególne sołectwa. Ten pomysł, to był strzał w dziesiątkę. Okazało się, że mieszkańcy potrzebują takiej możliwości pokazania się, zaprezentowania, pochwalenia tym, co u nich najlepsze.

W tym roku wystawiło się 22 stoiska promocyjne, które nie jednego zwiedzającego przyprawiły o zawrót głowy. Była na nich niesamowita ilość produktów rolnych, które zostały wytworzone przez mieszkańców, produktów przetwórstwa owocowo-warzywnego, mleczarskiego, wyroby wędliniarskie, piekarnicze, cukiernicze i wszelkiego innego przetwórstwa domowego. Do tego przedmioty rękodzieła wykonywane w domu np. ze słomy, z wikliny, gliny czy chociażby drewna. Na straganach prezentowane są także stare, obecnie nieużywane narzędzia rolnicze, kuchenne, gospodarcze, m.in. cebrzyki, miski, kołowrotki, warsztaty tkackie. Stragany wyglądały przepięknie.

W tym roku po raz pierwszy przygotowaliśmy ścieżkę edukacyjną: „Od ziarna do pajdy wiejskiego chleba z masłem, serem białym i miodem”. Ścieżka edukacyjna, rozpoczynała się maszyną do młócenia ziarna, później to ziarno spod maszyny trafiało na żarna, gdzie było mielone. Dzięki specjalnym maszynom, można było zobaczyć, jak to się odbywało. Następnie gotowa mąka trafiła do kolejnego stanowiska, gdzie Mistrz piekarski, Pan Tadeusz Cholewa wypiekał na żywo chleb. Zapach świeżo upieczonego chleba roznosił się nad całym placem dożynkowym. No i później ten upieczony chleb trafił dalej na stanowisko mleczarskie. Gospodynie z Dzierzkówka miały do dyspozycji mleko, tak żeby można było ściągnąć śmietanę itd. Na stanowisku mleczarskim zostały pokazane etapy od mleka do masła, sera białego. I tak, już mieliśmy chleb, masło, ser i następnie na stanowisku pszczelarskim przygotowanym również przez Pana Tadeusza Cholewę mogliśmy dowiedzieć się o pszczołach i ulach, zbieraniu miodu. A na koniec będzie do spróbowania ta kromka chleba z masłem, serem białym, miodem. I to jest taki pomysł, który chcemy w tym roku pierwszy raz zrealizować. Jestem przekonany, że to będzie bardzo ciekawe, kształcące i smaczne spotkanie z historią.


W tym roku w skład komisji konkursowej weszli: Pan Adolf Krzemiński – etnograf, Pani Justyna Górska – Streicher – etnograf Muzeum Wsi Radomskiej, Pani Teresa Głowacka – MODR Radom, Pan prof. Romuald Kołodziej – kierownik katedry Grafiki i Projektowania UTH w Radomiu, Pan dr Mariusz Dański – kierownik pracowni projektowania w Przestrzeni Wirtualnej UTH w Radomiu miała niezwykle trudne zadanie, ponieważ wieńce prezentowały się wspaniale, ukazując precyzję wykonania, nowe pomysły i rozwiązania.


Wyniki konkursów przedstawiają się następująco:

„Najpiękniejszy wieniec dożynkowy”

1 miejsce – Dzierzkówek Stary, Dzierzkówek Nowy Piachy – wieniec „olbrzym” zaprojektowany został przez Panią Barbarę Bednarczyk, natomiast stelaż wykonał Pan Paweł Łęcki. Przedstawia on standardową koronę, do uwicia którego użyto żyta, pszenicy, owsa, chmielu, pszenżyta, gryki, prosa i oczywiście kwiaty z ogródków mieszkańców Dzierzkówka. Wieniec poprowadził korowód dożynkowy na tradycyjnym strażackim wozie zaprzęgniętym w konie. Wóz został odrestaurowany przez druhów strażaków OSP z Dzierzkówka Starego.



2 miejsce – Chomentów Puszcz – wieniec wykonany przez członkinie Zespołu Ludowego CHOMENTOWIANKI wraz z mieszkańcami Chomentowa Puszcz. Wieniec otrzymał główna nagrodę podczas Mazowieckich Dożynek w Sierakowie.



3 miejsce – Tomaszów
– wieniec wykonany przez mieszkańców wsi Tomaszów.

Wyróżnienia:
Niwa Odechowska
Chomentów Socha
Anielin
Edwardów
Gębarzów
Huta Skaryszewska
Grabina
Kobylany
Maków
Modrzejowice
Zalesie
Podsuliszka
Sołtyków
Wilczna
Wólka Twarogowa
Dzierzkówek Nowy
Makowiec
Bujak
Odechowiec


„Najpiękniejsze stoisko promocyjne sołectwa Gminy Skaryszew:

1 miejsce – Sołectwo Zalesie



2 miejsce - Sołectwo Grabina


3 miejsce - Sołectwo Chomentów Puszcz



Wyróżnienia:
Niwa Odechowska
Chomentów Socha
Anielin
Edwardów
Gębarzów
Huta Skaryszewska
Kobylany
Maków
Modrzejowice
Podsuliszka
Sołtyków
Wilczna
Wólka Twarogowa
Dzierzkówek Stary
Dzierzkówek Nowy
Makowiec
Bujak
Osiedle „CENTRUM” Skaryszew
Tomaszów
 

Autor: Joanna Sowa
Zdjęcia: MGOK w Skaryszewie

« Powrót

Galeria

 

Drukuj

Copyright © 2009 Urząd Miasta i Gminy w Skaryszewie, Aplikacje internetowe ESC S.A.